top of page
  • Foto van schrijverAnne.

Yankee

Bijgewerkt op: 16 sep. 2020

Ja, beste mensen. Soms moet ik huilen. Nou, best wel vaak eigenlijk. Ik heb niet veel nodig, hoor. Een volle wasmand kan al de druppel zijn. Een bekeuring voor 6 km te hard. Of pas, toen er een kreupel vinkje naast de voederplank zat - in de sneeuw, het pootje kats verkeerd om aan z'n lijf, aaaaah. En nu vanwege het bericht dat mijn computer mij stuurt.


Het voordeel is wel dat mijn ene lens (wist u al van mijn luie oog?!) al snel getest kon worden. Huilproof, hoor, opticiennert! Ik ben alleen nog steeds scheel, maar allee, dat is een ander verhaal.


Ik kan het ook heel goed, huilen. Ik kan bijvoorbeeld zeer gedistingeerd sniffen. Net hard genoeg om je omgeving op te laten kijken, en zacht genoeg om enig charme te behouden. Al jong leerde ik van vriendin E hoe je een traan opvangt zonder je net aangebrachte make-up te ruïneren. Je buigt je hoofd schuin en houdt een keukenpapier bij de traanbuis. Met een beetje oefening is er niets aan de hand. Zo deed Maxima het ook. On national tv!

Maar mijn specialiteit is het hartverscheurend gieren: hiiiiiiieeee! Met wisselende toonhoogte (glissando, lieve muzikanten) en rochelend neus ophalen tussendoor. Dit kan wel eens een lastig talent zijn, bijvoorbeeld tijdens een bioscoopbezoek. Maar talenten moet je koesteren. De eega zegt het ook altijd: 'Je moet doen waar je goed in bent.' 

De eerste traan die ik zag, weet ik nog goed. Ik was kleuter en buurmeisje A was ontroostbaar. Er viel een druppel op haar vestje en het duurde even voor ik besefte wat ik zag: iets zo groot en rood en rond, zo mooi vloeibaar en toch niet meteen geabsorbeerd door de ondergrond. Ik vond het een wonder.  Met terugwerkende kracht moet ik nu eigenlijk vaststellen dat dat waarschijnlijk een bloedneus was. Maar het had een traan kunnen zijn. A maakte er hetzelfde geluid bij. 

Mijn dochter had er laatst vier tegelijk. En toen ik ze wegveegde, kwamen er meteen vier nieuwe. (Wel met twee ogen, hoor.) Dat had ik liever niet. Dus ik zei: 'Je moet doen waar je goed in bent.'  Toen lachte ze door haar tranen heen.


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page