Zoeken
  • Anne.

Blije doos

Sinds een paar weken hebben wij weer De Doos en ik ben fan. Elke zondagavond komt een bus voorrijden met een doos bomvol ongelofelijk gezond uitziend voedsel waarvan ik het bestaan niet kon vermoeden. (Orzo? Ramen?) Ik heb speciaal een hippe trolley aangeschaft om alle groenten te kunnen uitstallen, want de pompoen, gele bieten en aubergine mogen gezien worden.De redacteur van de bijgevoegde recepten lijkt mij een opgeruimd type. Eigenlijk alle recepten zijn gecategoriseerd als ‘makkelijk’. Nooouuuu … Het vergt doorgaans - mij althans - een stevige planning om alle stappen tegelijk af te kunnen ronden. Alleen al de lichtvoetigheid van ‘Snipper de ui’: nog los van het onvermijdelijke huilen vliegen mijn stukken ui steevast in het rond, terwijl ik verbeten de boel bij mekaar probeer te houden teneinde systematisch te snipperen. Het staat op mijn bucketlist: fatsoenlijk een ui leren snipperen. Zeker nu ik Hellofresh en de ui een dagelijks terugkerend fenomeen is.


Het wordt menens als de redacteur heeft gekozen voor de categorie ‘veel handelingen’. Dat zijn de dagen dat koken begint met Spotify en wijn en meditatie. Om vier uur. Want anders staat de boel natuurlijk nooit op tijd te dampen op tafel*.


Je moet daar een beetje losjes mee om kunnen gaan. Terwijl ik de eega op zijn kookdagen paars zie aanlopen boven de parelcouscous, zwiep ik mijn haar nonchalant naar achter en hoor ik mezelf zeggen: ‘Je moet er gewoon je eigen draai aan geven. Gember lust niemand, dus dat laat je weg. De pijnboompitten kunnen ook wel in de shakshuka zonder eerst droog geroosterd te worden. En citroenschil raspen? Er staat nog wel een flesje concentraat in de kast.’


Want oh-oh, wat voelt het uitgebalanceerd en verantwoord. Elke fase uit het bijgeleverde stappenplan brengt me dichter bij voedzaam en lekker en verrassend en vooral heel vers. Mijn blozende wangen hebben niets te maken met een Siberische beer, dat is je reinste gezondheid! Dat ik die verder op alle fronten tenietdoe, daar kan De Doos ook niet zoveel aan doen.* Eerlijk: dat ligt niet alleen aan De Doos. Wat is dat met sport, dat dat altijd onder etenstijd moet?


0 keer bekeken